petek, 30. junij 2017

Lov po Furlaniji in Istri 28.6.2017Tokrat smo se prvič podali na lov v Furlanijo. Modeli so kazali odlične pogoje. Ob okoli 8 ure sva se v Mariboru dobila z Jernejem. V Celju sva nato pobrala kolega z Neurja.si Aleša, ter v Domžalah še potem Domna. Na Primorskem že zagledamo prve lepe stebre. Radar na območju Lignana prikaže prvo močnejšo nevihto, ki je kasneje prerasla v supercelico. Robi in Matic sta to nevihto spremljala in dokumentirala. Mi smo bili malce prepozni. Ko prispemo v Palmanovo, se za to nevihto, ki je žal že mimo nas, prožile nove. Strele so udarjale ena za drugo, in hitro opazimo lep wall cloud, žal smo na avtocesti in hitro iščemo izvoz iz nje. Ko ga le končno najdemo je wall zakrila močna dežna zavesa.

Ena na hitro z avta, kasneje ga ni bilo moč več opaziti.

Radar in lokacija slikanja


Treba se je ob visokih sončnicah tudi malce znajt(Jernej)

Kmalu se pojavi nov wall cloud, a ne za dolgo. Žal je oddajnik v napoto
Odpeljemo se naprej in kmalu pridemo na območje, kjer so jih prešle nevihte. Bilo je kar nekaj polomljenih vej. Ob pogledu na koruzo, kakšne omembe vredne toče ni bilo, je pa bila koruza fajn poležena, kar nakazuje močan veter. Je pa voda tekla od vse povsod.Sonce je nabijalo, zunaj okoli 30 stopinj C in sparno za znoret.

Pogled v nebo nam daje upanje na pester popoldan. Odpeljemo se v smeri Benetk.
Med vožnjo opazujemo lepo kipenje(kraj San Stino di Livenza)
Malo naprej v kraju Via Dante Talponada, slabih 50km pred Benetkami zagledamo lepo nakovalo nevihte, ki je zajela mesto Pordenone.
radar in lokacija
Odpeljemo se še malce naprej, kjer naredimo daljši postanek. Na FB opazimo da je v kraju Mortaru-Lombardija, kakšnih 370km od nas zabeležen tornado. Ob pogledu v nebo, ne kaže na nič optimističnega, sama sivina. Le malo je bilo kipenja proti severu. Začelo je deževat in grmet, zato sklenemo da se odpeljemo nazaj v smeri Palmanove. Nad morjem opazimo da se nam približuje nek nevihtni pas, ki je bil zelo hiter. Po avtocesti te linije nismo mogli nikakor ujet, saj je bila omejitev le 80km/h.

Zato smo nekaj poslikali kar z avta.
Nizka bazaShelf cloud je bil direkt nad nami.


 Žal nas linija na območju Malfacone zopet prehiti in oddrvi v hribovit svet. Zapeljemo se do letališča in nekaj časa počakamo. Razočaranje je bilo veliko, saj nam Furlanija ni ponudila praktično nič posebnega, še bolj boleč je bil pogled na radar nad Slovenijo. Kasneje se odpeljemo še na bencinsko, kjer pogledamo še nov aladin. Odločimo se da gremo v Istro, kjer so modeli kazali najbolj buren prehod fronte.

Sprva se ustavimo v Umagu, kjer zopet nad nami nastane shelf cloud, zapiha tudi močan veter. Nevihta se je dobesedno pred obalo okrepila. Začelo je močno deževat, vmes je bilo nekaj sodre. Je pa bilo tudi veliko bližnjih udarov strel.
radar in lokacija

Po centru Umaga je drla voda. Odločimo se da gremo južneje poiskat boljšo lokacijo. Radar pa že kaže nevihtno linijo oz hladno fronto, ki je hitro potovala čez morje. Sam predlagam da se odpeljemo v kraj Dajla, kjer je lep pogled na morje.

Radar in lokacija slikanja. Pogled na supercelično nevihto, ki je potovala nekoliko severneje od nas, ampak vseeno se je videl shelf cloud.


Kaj kmalu pa se direkt pred nami, pokaže ogromen shelf cloud, adrenalin je stekel po žilah. Bilo je še nekaj svetlobe(čas slikanja 21:00:21:15), tako da se je še dalo lepo ujet strukture.
Radar in lokacija


Pogled na HP supercelico. Zadeva je bila zelo hitra, tako da smo jo lahko slikali le kakšnih 10 minut. Shelf je bil zelo velik tako da sem ga le na začetku, ko še ni bil tako izrazit, dobil celega v objektiv. Zato je tudi več slik. Bo treba kupit Fish Eye objektiv. Je pa pihal dokaj topel veter v smeri nevihte oz. tako imenovan inflow tail, kateri je dovajal topel in vlažen zrak v jedro nevihte.

Mrcina, ki je zgledala kot da gre k nam nek val.Še zadnja fotka, čez par sekund nas zajel brutalen downbrust(nevihtni piš)
Še zadnji moment smo skočili v avto, ker drugače verjetno nebi morali odpret vrat več. Smo pa imeli avto parkiran blizu obale, kakšnih 5m nad morjem, tako smo bili direkt izpostavljeni moči narave.
Ker slikanje ni bilo več mogoče, sem z ročnim merilcem probal merit veter. Še zdaj mi je žal da zraven nisem imel profesionalnega merilca, mel sem le igračko ala Windmaster, ki se je ustavil pri 131km/h. Glede na videno in škodo, je pihala vsekakor med 150-170km/h. Tudi Marko Korošec, ki se je v tem času vozil skozi Umag je potrdil te hitrosti. Škoda edino da ni bilo to kakšno uro prej, bi bil to sijajen posnetek. Kakšna sila vetra je to bila pove, da kljub zategnjeni ročni zavori, je mogel Jernej držat na zavoro. Če bi avto imeli parkirano bočno, bi nas sigurno prevrnilo. Je pa nas zibalo kot da bi bili z ladjo na morju. Poleg nas je bil en avtodom, ki ga je skoraj prvernilo, na srečo je zadnji trenutek uspel obrniti vozilo v smeri od koder je pihal veter.
Ena slika z avta, ko je udarila strela v neposredni bližini in razburkano morje. Pred prihodom nevihte ni bilo CG-jevk, le bliskanje v strukturi, ko pa je nevihta zajela obalo in kopno pa so začele udarjat, kot na fronti.

Video prihoda HP supercelice
https://www.youtube.com/watch?v=Jm6IvgrrpfE

Video downbrusta in jaz, ko merim. Avtor posnetka je Domen Svetlin
https://www.youtube.com/watch?v=ru9ox6bmuKo&t=6s

Razlaga dogodka
http://www.severe-weather.eu/recent-events/n-adriatic-sea-severe-thunderstorms-june28/

Ko se je vreme počasi umirjalo, smo se odpravili, a kaj kmalu nas ustavijo podrta drevesa in večje veje. Ker je še deževalo in pihalo, smo se raje umaknili na odprto da nebi slučajno kateremu kaj padlo na glavo. Sprva je zgledalo da smo ujeti, a na srečo smo lahko z skupnimi močmi odstranili večje veje itd. Ker gasilcev še tu ni bilo za pričakovat, saj so imeli ogromno dela.
Aleš in Domen v akcijiŠe fotke nas, malo pred ujmo, Dajla. Avtor slik Domen Svetlin
 Palmanova, Furlanija


Smo pa se pogovarjali z enim Nemcem, kateri je bil ves pretresen, saj je le kakšen meter od njega padlo drevo. Je pa tudi na srečo padla mimo ceste, katere je vodila z te vasi. Imeli smo veliko sreče da ni bilo toče, ker bi nas dobesedno zbombardiralo in bi se lahko končalo tragično.

Na glavni lokalni cesti je bilo izruvanih in zvitih ogromno znakov in tabel, kar pove kakšna sila je to bila vetra. Gasilci so na srečo odstranili kar nekaj dreves, ki so ovirala glavno magistralko. V Dajli je podrlo tudi zelo velik hrast, star okoli 500 let.

Ura je že bila nekaj čez 23 zvečer. Odločimo se da se odpeljemo pogledat kakšno je bilo v Portorožu. Je bilo nekaj podrtih znakov, kant. Ker nas je dajala že poštena lakota, smo šli še na kebap. Kljub temu da smo imeli namen ostat še v četrtek dol, je padla odločitev, glede na karte da nima smisla ostat dol. Čeprav je malce kasneje, ko smo bili pri Ljubljani, nekaj neviht sprožilo prav na obali.

Še en smešen prizor, blizu nas, kjer smo slikali, je bil en motorist. Verjetno se mu ni sanjalo kaj ga čaka. V času najhujšega se začnemo spraševat kje je ta motorist, če je sploh preživel. Kaj kmalu, ko se vreme nekoliko umiri se pripelje z ovinka. Verjetno z polnimi hlačami, ta sigurno ne bo prišel v ta konec več. Malo naprej so bili eni turisti, ki so malo pred ujmo, lepo počivali na ležalnikih, tistih nismo srečali, mogoče jih je odneslo.
To je bilo izmed mojih najhujših neurij, kar sem jih doživel, takoj za neurjem z leta 15.8.2008.

Ni komentarjev:

Naj 5 dogotkov v letu 2012

Naj 5 vremenskih dogodkov v letu 2012


1. Huda vročina in suša v drugi polovici avgusta(15-25.8.2012)
Avgusta sta nas zajela dva močna vročinska vala. Prvi je trajal od 1 do 6 avgusta,najvišja temperatura je bila dne 5 avgusta in sicer 34,7 stopinj C.
Med 15 in 25 avgustom,nas je zajel izjemno hud vročinski val. Ponekod v jugovzhodni Sloveniji so bile temperature tudi do 39 stopinj C. Na vremenski postaji Orešje pri Ptuju je bila zabeležena najvišja avgustovska temperatura in sicer 36,6 stopinj C dne 22.8.2012. Povprečna mesečna temperatura v avgustu je bila 22,0 stopinj C,kar je nov rekord. Med 1-26 avgustom je bila povprečna temperatura celo 22,5 stopinj C. Vročinski val je trajal kar 11 dni,v tem obdobju je padlo le 1,2mm dežja(23.8). V celem avgustu pa samo 24 mm dežja. Zaradi hude suše je začelo odpadat listje z dreves. Po 26 avgustu je vročina popustila.

Slike suše

Tabela max. temperatur med 15-25 avgustom.

Datum
Tmax.
Čas izmerjene temperature
15.8.2012
30,5 °C
17:10
16.8.2012
30,6 °C
16:18
17.8.2012
30,7 °C
18:25
18.8.2012
30,5 °C
16:30
19.8.2012
32,4 °C
17:19
20.8.2012
35,1 °C
16:28
21.8.2012
35,6 °C
17:19
22.8.2012
36,6 °C
17:05
23.8.2012
32,9 °C
18:15
24.8.2012
36,4 °C
16:43
25.8.2012
34,8 °C
17:30

2. Viharni jugozahodni veter 25.12.2012
Izjemno vetroven Božični dan. Sunki jugozahodnega vetra so po nižinah dosegali do 80km/h ,v nekoliko višjih legah pa do 100km/h. Tako doma kot na sosednjem hribu(Sovretova pot 300m) je bil zabeležen nov rekord. Na VP Orešje pri Ptuju je bil največji sunek izmerjen ob 10:09 in sicer 61,2km/h(sunki so bili tudi do 75km/h,zaradi sunkovitega vetra se je konstrukcija vremenske postaje ob večjih sunkih zamajala,zato so bili dejanski sunki nekoliko večji). Povprečna dnevna hitrost vetra je bila 16,3km/h. Med 10:30-11:10 sem z ročnim merilcem(Windmaster 2) meril na bližnjem hribu,kjer je izrazito izpostavljena lega za JZ veter. Izmeril sem rekorden sunek vetra in sicer 90km/h(25m/s) ob 11:02. Omenjen sunek spada po 12 stopenski Beaufortovi lestvici pod močan vihar(10 stopnja). Sunki so bili med 12-14 uro lahko blizu 100km/h.


Slikovna napoved(Vir.Arso)
Podrto drevo ,Orešje-Sovretova pot pri Ptuju.Vir:24ur.comModelska napoved največjih sunkov vetra(Aladin)

Veter je povzročil ,kar nekaj škode(Vir Rs za zaščito)

Beaufortova lestvica: 10

m/s 24.5 - 28.4
km/h 88 - 102
vozli 48 - 55
povprečna hitrost vetra v vozlih/km/h/mph: 52 / 96 / 60
opis vetra: močan vihar (tempesta, unwetter, storm)
učinek na kopnem: dviga strehe in podira drevesa
učinek na morju: gladina "zamegljena" (very high waves, the sea surface is white and there is considerable tumbling, visibility is reduced)
višina valov: 9 (~ 29,5 ft)
Mediji
Intervencije
http://www.sos112.si/db/priloga/p15779.pdf
Analiza vremena 23-26 december(Arso)
http://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/climate/text/sl/weather_events/visoka-temp-veter_23-26dec12.pdf

Video močnega vetra Orešje pri Ptuju(Matej Štegar)


3. Sneženje ter hud mraz od 2 do 14.2.2012

Sneženje 4.2.2012
Dopoldan začel naletavat sneg,ki se je okrog 11 ure okrepilo v rahlo do zmerno sneženje.
Sneženje je ob okoli 21:00 ure ponehalo. Zapadlo je 3,5cm suhega snega. Količina padavin je bila 0,8mm. Občutek mraza je bil najvišji ob 18:04 in sicer -13,3.C.
Sneženje 6-7.2.2012
Ob okoli 7:30(6.2.012) je začelo rahlo snežit,ki se je dopoldan nekoliko okrepilo v zmerno sneženje. Popoldan je za krajši čas ponehalo ,vendar se je proti večeru ponovno okrepilo.
Do 20:30 padlo 6,5cm novega ,skupna višina je znašala 8,5cm. Količina padavin je bila 2,6mm.
Sneženje se je nadaljevalo v noč na torek,in v torek popoldan ponehalo. Skupaj z (6.2.012) je padlo 17cm suhega snega. Količina padavin je 7.2.2012 bila 6,6mm.
Tudi maksimalna dnevna temperatura je bila zelo nizka ,in sicer v ponedeljek(6.2) je bil dnevni maksimum le -7,9°C . V torek (7.2) pa -7,3°C .

Hud mraz 8 in 9.2.2012 ,in zaledenela reka Drava 8.2.2012
Nad nami je prevladoval hladen sibirski zrak.
V torek 7.2.2012 se je zvečer ob okoli 21:00 razjasnilo. Temperatura je zaradi jasnega in mirnega ozračja ter snežne odeje(suh sneg) začela hitro padat. Do polnoči je padla na -11,7°C (ob 23:33). V sredo zjutraj 8.2.2012 ,je bila najnižja temperatura -17,2°C (ob 6:32),na 5cm nad snežno odejo je bila temperatura -22,4°C .

Tudi v sredo zvečer(8.2.202) je temperatura izjemno hitro padala.
Pad temperature po urah.
Ob 20:00, -12,7°C
Ob 21:00, -13,8°C
Ob 22:00, -14,6°C
Ob 23:00 , -15,4°C
Četrtkovo jutro(9.2.2012) je bilo izjemno mrzlo,najnižja jutranja temperatura je bila -18,4°C ob 2:58. Če se ne bi proti jutru pooblačilo bi bil z lahkoto dosežen nov rekord. Temperatura 5cm nad snežno odejo je bila kar -23,9°C. Temperatura na Dravskem in Ptujskem polju se je mestoma spustila do okoli -21,0°C .
Še minimalne temperature v obdobju med 2 in 14 februarjem
Datum
Tmin.
Čas izmerjene temperature
2.2.2012
-9,7°C
7:45
3.2.2012
-10,9°C
7:15
4.2.2012
-9,2°C
20:45
5.2.2012
-10,4°C
7:06
6.2.2012
-10,4°C
3:15
7.2.2012
-11,7°C
23:33
8.2.2012
-17,2°C
6:32
9.2.2012
-18,4°C
2:58
10.2.2012
-11,2°C
5:31
11.2.2012
-10,0°C
4:00
12.2.2012
-8,6°C
0:15
13.2.2012
-9,2°C
7:15
14.2.2012
-13,9°C
6:16

Več na blogu

4. Katastrofalne poplave reke Drave 5-6.11.2012
Reka Drava je začela naraščat zgodaj zjutraj(5.11) med 10-11 uro se je začela razlivat na območju vsakoletnih poplav. Ker so se čez noč karte spremenile je bilo največ padavin na Gorenjskem ter Koroškem ter tudi na avstrijski strani. Tudi meja sneženja je bila zelo visoko in je dodatno pripomogla k naraščanju Drave. Avstrijske hidroelektrarne so zgodaj zjutraj obvestile Arso,da bodo ob okoli 12 ure spustile ogromno količino vode tam okoli 2000m/s3. Zato je bilo za zgornjo in spodnjo Dravo razglašen rdeč alarm pred silovitimi poplavami. Največji pretok reke Drave je bil do zdaj leta 1965 2600m/s3 . Tokratni pretok je bil na Ptuju ocenjen med 3100-3200m/s3. Najvišji vodostaj je bil med 19uro zvečer(5.11)in 1uro zjutraj.
V Orešju pa so pri reševanju pomagalo tudi okoli 20 vojakov in nekaj gasilcev.

Nekaj video posnetkov tega izjemnega dogodka.

Naraščanje Drave(med 10-11uro)

Reportaža
5. Sneženje konec oktobra (28-29.10.2012)
Med 2:30-3:30(28.10)je 4x zagrmelo,ob okoli 2:30 je dež prešel v zmerno do močno sneženje. Med okoli 5-6 uro smo bili brez elektrike,ter še nekaj malega čez dan. Veliko vej,dreves je bilo polomljenih.
Ob 8 uri sem izmeril na beli leseni deski ,kar 6,5cm južnega snega ,skupaj je najvišja snežna odeja znašala 7cm. Popoldan je bilo večinoma suho ,ob okoli 15.55 je začel ponovno dež s snegom .Zvečer ter v drugem delu noči(29.10) je rahlo snežilo padlo je dodatnih 4cm,tako je bila najvišja snežna odeja v oktobru od kar merim(2001)9cm ob 8uri(29.10). V tem poslabšanju od 26-29.10.2012 je padlo skupaj 77,2mm padavin. Dne 26.10(3,6mm)27.10(41,8mm)28.10(29,6mm)29.10(2,2mm). Skupna akumulativa zapadlega snega je bila 11cm. Na vremenski postaji Mestni vrh 320m sem v ponedeljek(29.10) ob 10uri izmeril kar 15cm.

Bohinj 5.3.2011(Srečanje ZEVS)

Bohinj 5.3.2011(Srečanje ZEVS)
Bohinj 5.3.2011(Srečanje ZEVS)

VP Orešje v štajerskem Tedniku

VP Orešje v štajerskem Tedniku
VP Orešje v štajerskem Tedniku

Trenutne temperature po Sloveniji(Amaterske postaje)

Arhiv podatkov(Postaje Zevs)

Statistika vremenskih podatkov(Zevs)

Radar Lisca

Radar Bilogora (Hrvaška)

Radar Osmer

Radar Nemčija

Meteoalarm

Kontakt:

Matej Štegar:Član vremenskega društva ZEVS
e-mail : mstegar@gmail.com
gsm: 040644540
Nov spletni blog numizmatika:http://numizmatika-matej.blogspot.com